Sunday, July 27, 2008

Kenapa Orang Melayu Xnak Belajar Silat


Nape zaman skang org melayu xnak belajar silat ar???aku pon pelik ar.Aku melayu,dan aku bangga aku adalah seorang melayu.So,aku belajar lar untuk mengenali budaya aku sendiri.Salah satu caranye adalah dengan belajar seni mempertahankan diri bangsa aku sendiri.

Macam yang ko nampak kat sebelah nie..ini adalah lambang Persatuan Seni Silat Cekak Malaysia.Dulu aku pernah belajar Silat Gayung gak.Juz skang ni kat kolej nie jek.Aku blaja ar silat nie.Mase aku sekolah rendah dulu,aku pernah Belajar Karate-Do.Tapi bosan giler.

Yang aku pelik 2.Time 2 ramai giler budak melayu blaja Martial art nieh.The same thing happen mase kat sekola menengah.Ade Gayong Fatani,tp,still ramai bdak melayu blaja karate nieh,xmo blaja silat...aku time 2 x amek port ar...pasal aku pn bkn blaja kat skola...aku blaja kat luar......

Habis skola Menengah aku pon dok melangok....sampai lar aku msuk kolej....bile aku dengar jek ade silat...aku tros join....tp.....aku agak frust gak lar....kolej 2 sume dak melayu...yg msuk silat nye ade lar dalm 15 org jek...mane melayu yang lain...dok melangok kat kedai minom...tido...sume aktviti yang x berfaedah lar senang cite....hurmmm......aku pon try lar ajak kawan2 aku yang lain....tapi jawapan yang diberikan sangat membuat aku panas....

Aku: wei bro...jom join silat nak???
Member: alr...skang dah x zaman lar nak blajar silat....kalo tae won do nak lar aku blajar...
Aku: Alar,join ar bro..seroius fun dowh,die x macam martial art lain...
Member: Aku xnak belajar silat nie....Syirik dowh......
Aku: (ingat nak bagi pelempang jek time 2)Mane de...Silat nie pergerakan die sume diilhamkan
dari pergerakan sembahyang ar bro...Xde syirik de...
Member: X minat ar aku...mcm x bes jek...nak kene bukak bunga sume...
Aku: Silat nie xde bunge ar bro...Name pon dari pergerakan smayang......Berdiri lurus jek....
Member: Diri lurus jek??Lagik senang nak jatuh kalo cam2...
Aku: Xde lar...Kite ade lar care nak ngelak kite sendiri...
Member: Abih 2,hampir sume buah die bertahan jek...bile nak menyerang...
Aku: Prinsip silat nie lar bgos...Bertahan maknenye kite x carik gado....Kite tggu org serang
kite..baru kite balas balik......
Member: Urmmm....tapi zaman skarang orang dh x silat lagik lar bro...orang pakai pistol jek...
Aku: Abih 2 ko de pistol ke???
Member: (Terdiam)

Tu lar die orang melayu...terlampau banyak alasan...heboh mengejar orang luar...padahal yg sndiri punye xnak blaja....nasihat aku kat pmpuan....blaja lar martial art...pasal bkn setiap masa ade orang nak tolong protect korang....

5 comments:

Abahnajwa said...

hahahaha...lawaklah..memang lawak dialog tuu

rahimin idris said...

betul la tu. macam bagus sangat orang melayu sekarang yang suka memperlekeh budaya bangsa sendiri.

budaya dan bangsa tak salah. kan tuhan yang anugerah untuk kita. yang tak elok tu barulah buang.

tengok orang cina. dia tak tinggal pun bahasa cina, tulisan cina, martial art cina dan pendidikan cina walau macamana pun.

bagus dialog ko tu!

poyotito's said...

gua setuju sgt dengan kome brader atas ni.

gua bukan tak nak belajor silat ni.
tapi tu la darah Ong Bak mengalir dalam badan gua ni. tu yang gua rasa steady dengan tomoi je..

HEH!

*buang le word verification tu.
leceh mau komen beb!

cookie devine said...

Cik Cookie lari dari kelas silat.

Lalalalalala

Othman Juliana said...

dulu kat UUM belajo Silat Cekak. Tapi smpi buah jatuh stop sbb tempat berlatih sgt2 jauh dari kolej kitorg. balik dah le tgh mlm-jln kaki sorang2 (agak merbahaya sbb jalan2 sgt gelap). kebetulan, takde pulak bdk silat dr kolej yg sama. atas nasihat parents-kena stop. ntah bila nk smbg blk. byk juga dah lupa nih. syg.

anyway, hebat dialog tu!